FAQ

Ik heb nog nooit met epoxy resin gewerkt, wat moet ik kopen?

Als je wilt beginnen met het maken van resin art, heb je als basis epoxy giethars nodig. Vervolgens kun je een kant en klaar starterspakket kiezen. Maar om het persoonlijk te maken, kun je ook zelf je siliconen mallen uitzoeken, ik adviseer er met 2 te beginnen die je leuk vindt. Vervolgens kun je decoratie en/of pigment toevoegen naar je eigen smaak! Lees vooral onze handleiding goed door en laat je inspireren door onze Pinterest pagina en andere resin artists!

 

Waarom staat er op de webshop 2×110 gram als inhoud van de epoxy giethars, maar op de flesjes en verpakking 2×100 ml?

Een uitstekende vraag met een antwoord van niveau #FAIL. Op het moment van het printen van de etiketten en doosjes, heb ik te vluchtig en onvoorzichtig de flesjes opgemeten en gewogen… Uiteindelijk bleek dit dus onjuist te zijn, maar ja, alles was al geprint en geplakt… This was just #beginnermistake #fail #falendondernemerschap #newb #beginneling… Hierdoor zal de prijs overigens niet verhoogd hoor.

 

Hoeveel giethars moet ik voorbereiden?

Dit ligt aan je mal. Wat ik vaak doe, is de mal vullen met water vanuit een maatbekertje, tel er 10% bij om het aantal gram aan epoxy te berekenen. Bijvoorbeeld er gaat 60 ml water in de mal, dan heb je 66 gram epoxy resin nodig: 33gram A en 33 gram B.  Belangrijk is dat je daarna de mal goed droog en stofvrij maakt! Naarmate je meer ervaring op doet, krijg je een beter inschattingsgevoel ;-). 

 

Hoelang blijft de giethars goed?

Na opening, blijft de epoxy resin giethars goed voor een 6 maanden. Dit geldt natuurlijk alleen als de dop goed is dicht gedraaid en het is bewaard op een donkere, droge plek.

 

De giethars is nog steeds kleverig/stroperig na 48 uur, hoe kan dit?

De meest voorkomende oorzaak is door de onjuiste verhouding tussen A en B, het is dus belangrijk dat de afmeting nauwkeurig gedaan wordt. Andere redenen kunnen zijn: niet goed mengen van A en B, teveel vloeibare pigment, een te koude en/of te vochtige omgeving om uit te harden. Bekijk ook de handleiding voor meer tips en tricks!

 

Tijdens het gieten waren er niet veel belletjes, maar nu het is uitgehard, zijn er veel belletjes. Hoe kan dit gebeuren en hoe te voorkomen?

Door het roeren onstaan er belletjes, nu kan het lijken dat tijdens het gieten er geen belletjes aan de oppervlakte zitten. Maar tijdens het uitharding proces drijven de belletjes dus naar boven, waardoor er veel belletjes onstaan. Vaak komt dit doordat er met ‘koude’ epoxy is gegoten. Wat helpt is om de flesjes voor gebruik 3 min. in heet (niet kokend) water te zetten (niet te lang, voorkom flashcure, zie hieronder). Verder is ‘heftig’ roeren niet aan te raden ;-). Ook kun je na het gieten, alcohol sprayen over je art: klik hier voor een voobeeldje. Zie ook de handleiding voor meer tips & tricks!

 

Help mijn epoxy rookt!?

Dit heet flashcure, en ontstaat wanneer de 2 componenten samen te heet wordt. Dit overkomt de beste artist, maar het kan best eng zijn als het je overkomt en je niet weet wat het is! Zet/houdt ramen open en zet je gelaatsmasker niet af. Daarna is het afwachten tot dat het compleet gehard is. ‘Gelukkig’ duurt het uitharden tijdens een flashcure dan niet zo lang, binnen enkele minuten is het steenhard. Op mijn Instagram account kun je een voorbeeld van een flashcure zien – klik hier voor de link.